ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΩΝ






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Έχουμε 1 επισκέπτη online

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

  • Υπέγραψε ο Μπέκαμ στους LA Galaxy 18 Jan 2012 | 5:45 pm
  • H Mπάρτσα πέρασε ξανά απο το Σαντιάγκο Μπερναμπέου! 18 Jan 2012 | 4:09 pm
  • Η γνωστή «πελάτισσα» της Μπάρτσα 18 Jan 2012 | 4:04 pm
  • Η εξωτική Ζουζού της Sirina είναι σκέτη κ όλαση!!! 18 Jan 2012 | 1:00 am
  • ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ (ΦΩΤΟΣ) 16 Mar 2011 | 10:02 am

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Άμεσος ο κίνδυνος για τα προσφυγικά
    Το καμπανάκι του κινδύνου για επιβίωση του σωματείου κτυπά η Διοίκηση του ΑΣΙΛ Λύσης. Το πρωτοπόρο σωματείο της Λύσης, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του, διατραγώδησε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αφού έχουν μειωθεί οι κρατικές χορηγίες, με αποτέλεσμα το μέλλον του ΑΣΙΛ να είναι αβέβαιο.
     
    Η οικονομική κρίση αλλά και η καθυστερημένη και μειωμένη χορηγία του κράτους προκαλούν άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο για τον ΑΣΙΛ αλλά και όλα τα μικρά προσφυγικά σωματεία. Από τον περασμένο Απρίλιο έπρεπε να πάρει χορηγία ύψους 40 χιλιάδων ευρώ και με το «κούρεμα» τούς είπαν πως θα πάρουν 9 χιλιάδες. Και ακόμα περιμένουν να πάρουν χρήματα. Πώς θα αντεπεξέλθει ένα μικρό σωματείο, χωρίς έσοδα και οικονομικούς πόρους, που έκανε τον προγραμματισμό του με βάση τα χρήματα της χορηγίας που ανέμενε;
     
    Όλα τα προσφυγικά σωματεία αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και κάνουν αγώνα για να βρούν χρήματα για να πληρώσουν τους παίκτες τους. Πόσο καιρό νομίζετε πως κάποιοι ρομαντικοί παράγοντες θα βρίσκονται στα συμβούλια και θα βάζουν χρήματα από την τσέπη ή θα κάνουν προσωπικά δάνεια;
     
    Είναι χρέος της πολιτείας να σταθεί κοντά στα μικρά προσφυγικά σωματεία, γιατί η επιβίωσή τους έχει και εθνική σημασία. Εκτός κι αν θέλουμε να χαθεί η Λύση, η Κερύνεια, η Μόρφου και άλλες κατεχόμενες περιοχές μας, που μας θυμίζουν τα σωματεία μας μέσα από αγώνες που κάνουν για επιβίωσή τους.
     
    Του Άκη Κυριάκου
    Αναδημοσίευση "sigmalive.com"
Η Λύση
Οι ρίζες της Λύσης PDF Εκτύπωση E-mail
(1 vote)
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
19.11.07

Οι ρίζες της Λύσης χάνονται βαθειά πίσω στους αιώνες. Αυτό μαρτυρούν αρχαίοι συνοικισμοί που ήταν γύρω από τη Λύση. Πολλοί τάφοι που βρέθηκαν στα ανατολικά και βορειοανατολικά του χωριού, γνωστοί ως «σπήλιοι», δείχνουν ότι από παλιά κατοικήθηκε η περιοχή. Ένας από τους δύο παλιούς συνοικισμούς, η Ελύση στα ανατολικά του χωριού, περιοχή Άγιος Γεώργιος των Μάντρων ή η Ελισσώ στα νοτιοδυτικά, σημερινή τοποθεσία Αλασσός, πιθανό να έδωσαν και το όνομά τους στο χωριό. Επικρατέστερη φαίνεται η περίπτωση της Ελύσης αλλά φυσικά υπάρχουν και διάφορες άλλες εκδοχές για την ονομασία της Λύσης, όπως είναι οι πιο κάτω.

1. Στα δυτικά του χωριού υπάρχει ένα λόφος που λέγεται Χαλκόβουνος. Πιστεύεται ότι παλαιότερα έβγαζαν χαλκό από εκεί και τον μετέφεραν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Λύση, όπου υπήρχαν τα καμίνια που έλιωναν το χαλκό. Από το λιώσιμο του χαλκού ονομάστηκε η περιοχή Λύση.

2. Μια παράδοση λέει ότι στην περιοχή Αγρίδι, ένα μίλι δυτικά του χωριού, έγινε κάποτε άγρια μάχη, εξού και η ονομασία «Αγρίδι», μεταξύ δυο βασιλιάδων. Μερικοί ισχυρίζονται του Ριχάρδου και του Ισαάκιου Κομνηνού. Στην τοποθεσία που βρίσκεται η Λύση κάθισαν οι δύο βασιλιάδες και έλυσαν τις διαφορές τους. Γι’ αυτό ονομάστηκε η περιοχή Λύση.

3. Άλλη παράδοση λέει ότι οι κάτοικοι των γύρω συνοικισμών μαστίζονταν από ασθένειες, από έλλειψη νερού και από επιδρομές. Για να γλυτώσουν κατέφυγαν στο μοναστήρι ή γύρω από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είχε κάποια προνόμια και ασυλία. Έτσι, βρήκαν λύση των δεινών και των ασθενειών τους. Γι’ αυτό ονόμασαν το χωριό τους Λύση.

Ακριβώς το πότε κτίστηκε και λειτούργησε το χωριό εκεί που βρίσκεται σήμερα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Είναι όμως βέβαιο ότι στην περιοχή υπήρχαν αρχαίοι συνοικισμοί. Πιο ύστερα, στους νεότερους χρόνους, τη θέση τους πήραν αρκετοί άλλοι μικροί συνοικισμοί γεωκτηνοτρόφων, οι οποίοι κατοικούσαν συνήθως τότε εκεί που ήταν και το βιός τους. Αυτοί οι οικισμοί αυξομειώνονταν ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες και τις δυσκολίες της ζωής, τους εκάστοτε κατακτητές και τα εκάστοτε ιστορικά γεγονότα. Είναι επίσης βέβαιο ότι εκεί που είναι σήμερα ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λύσης, άκμαζε για πολλά χρόνια το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Η νέα εκκλησία αφιερώθηκε στην Παναγία τη Χρυσολυσιώτισσα, επειδή μέσα στο λάκκο ύδρευσης του μοναστηριού, στο κέντρο της εκκλησίας, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Για να μην ξεχαστεί όμως το μοναστήρι, μιας και τη θέση της εκκλησίας του μοναστηριού που χαλάστηκε πήρε η νέα εκκλησία, οι Λυσιώτες έκτισαν στα ανατολικά της νέας εκκλησίας ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία.

Από τους διάφορους συνοικισμούς που ήταν στη γύρω περιοχή, φαίνεται ότι η Λύση ήταν ο πιο μεγάλος και για αυτό αναπτύσσεται σε κεντρικό χωριό. Ως χωριό η Λύση αναφέρεται στο έγγραφο απογραφής των χωριών της Κύπρου, που έγινε από τους Ενετούς στο τέλος ΙΕ’ αιώνα. Σ’ αυτούς τους καταλόγους η Λύση φαίνεται ως CASAL LISSI (χωριό Λύση).

Στους ίδιους καταλόγους αναφέρονται και άλλα χωριά της περιοχής π.χ CASAL MACRASSICHA (χωριό Μακράσυκα), CASAL POMAGIA (χωριό Παναγιά), CASAL S.TODERO (χωριό Άγιος Θεόδωρος). Τα δύο τελευταία δεν υπάρχουν σήμερα ως χωριά. Οι κάτοικοι τους μετοίκησαν σε κάποιο χρόνο στη Λύση.

Πιο παλιά ακόμα, το 1464 μ.χ., η Λύση αναφέρεται ότι δόθηκε ως φέουδο μαζί με την Παναγιά και τους Αγίους Θεοδώρους στο Φεουδάρχη Αλφόνσον Ριβέρα και το γιο του.

Image
Επιτύμβια στήλη του πολεμιστή Διονύσιου Καρδιανού (βρέθηκε στη Λύση)
"Ο πολεμιστής φοράει κράνος και θώρακα και είναι οπλισμένος με ασπίδα, ακόντιο και εγχειρίδιο. Επιγραφή Διονύσιου Καρδιανού από την Καρδιά της Θράκης. Τοποθετείται στα μέσα του 5 αιώνα π.χ. Ανήκει σε Ελλαδίτη στρατιώτη που έπεσε μαχόμενος για την Κυπριακή ελυθερία στην εκστρατεία του Κίμωνα. Η επιτύμβια στήλη του πολεμιστή βρέθηκε στη Λύση. Τώρα υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας ."

 

Η θέση λοιπόν, ότι η Λύση είναι νέο χωριό και ιδρύθηκε περί το 1700 μ.χ δεν ευσταθεί, γιατί η Λύση υπήρχε ως χωριό πολλά χρόνια πριν. Αυτό που ευσταθεί είναι ότι η Λύση το 1700 μ.χ για διάφορους λόγους παρήκμασε και ζούσαν λιγοστοί κάτοικοι σε αυτή που εργάζονταν στο μοναστήρι. Όμως μετά την επόχη της παρακμής άρχισαν να μετακινούνται προς τη Λύση οικογένειες από τους γύρω συνοικισμούς. Πιθανόν η ασφάλεια που παρείχε το μοναστήρι και η αφθονία του νερού που υπήρχε εκεί έναντι των δικών τους συνοικισμών, να ήταν ισχυρά κίνητρα για μετακίνηση. Μεγαλύτερη έκταση πήρε η Λύση το 1800 μ.χ όταν πολλές οικογένειες φτάνουν στη Λύση από την Παναγιά, την Αγλάσυκα, τον Άγιο Ευφημιανό, τον Άγιο Μάμα (Σιλίτζι), τον Άγιο Θεόδωρο, τον Δροσίτη κοντά στη Σίντα και το Πέργαμο. Έτσι ο πληθυσμός της αυξάνεται ως ακολούθως: 759 κάτοικοι το 1881, 941 κάτοικοι το 1891, 1138 κάτοικοι το 1901, 1423 κάτοικοι το 1911, 1674 κάτοικοι το 1921, 1998 κάτοικοι το 1931, 2927 κάτοικοι το 1946, 3737 κάτοικοι το 1960, 4537 κάτοικοι το 1973. Σήμερα αν τηρηθούν οι ίδιες αναλογίες αύξησης του πληθυσμού, οι Λυσιώτες πρεπει να είναι γύρω στις 6000 κάτοικοι.

 

Πηγές: (Βιβλιογραφία)

1. "Η Κωμόπολη της Λύσης" του Σάββα Κ. Ξυστούρη 

2. "Η Λύση υπάρχει και δημιουργεί" του Φίλιππου Φωκαϊδη 

Τελευταία ανανέωση ( 31.12.07 )
 

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

   12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 

 ΑΣΙΛ - ΔΙΓΕΝΗΣ  Μ.     

3.12.2011 - ΣΑΒΒΑΤΟ - 14:30

(ΓΗΠΕΔΟ "ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ")

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μέλη: 171
Νέα: 632
Σύνδεσμοι: 7
Επισκέπτες: 419260

Facebook

"Γίνε και ΕΣΥ κοινωνός του Οράματος για έναν πιο δυνατό ΑΣΙΛ!

Για μια κερκίδα που στην πλειοψηφία της οι περισσότεροι θα είμαστε συγγενείς είτε εξ αίματος είτε γιατί μας ενώνει ο ίδιος ο ΑΣΙΛ"

Copyright © 2007-2012 asilfc.com. All rights reserved. Design, Development and Administration by Agis Charalambous.
RocketTheme Joomla Templates